Stil u enterijeru: BOHO STIL

30. September 2022

Tekst: Marija Leković, arhitektica

Boemski stil u dizajnu ili boho stil je raznobojna, multikulturalna mješavina, ispunjena jedinstvenim elementima i slojevima koji privlače pogled. To je zabavan stil dizajna koji spaja eklektične dekore i asimetrično uređenje prostora. Već neko vrijeme svjedoci smo da boho stil doživljava veliki povratak u modni svijet, ali i svijet dizajna enterijera.

Prije nego što je postao trend, njegova istorija je bila prilično komplikovana. Boemski stil često se povezuje sa hipi pokretom 60-ih i 70-ih, ali datira od ranije. Sam naziv potiče od francuskog, i izvorno se odnosio na nomadski narod. Kako je nomadski način života postao sinonim za umjetničku slobodu i oslobođenje od ideala društva, pojam “bohem” se izjednačio s kulturom, povezanom s kreativnošću i zanemarivanjem društvenih normi.

Postao je dio ideologija koja se protivila buržoaziji u Parizu 19. vijeka. Tokom tog razdoblja društvene i ekonomske nestabilnosti umjetnici, kreativci i intelektualci živjeli su siromašno.

Kreativni studenti koji su stalno “lutali” u potrazi za privremenim smještajem, trudili su se da daju udobnost i šarm prostoru u kojem borave raznolikim i zanimljivim predmetima i dekoracijama. Takav je i sam stil – šarolik, vedar, pretjeran, na ivici faula, zasićen na granici kiča, organizovanog nereda.

Ukrasi inspirisani drugim kulturama, biljke, prirodni materijali, zemljani tonovi i vibrantne boje, kontrastni uzorci, metalni okviri, elementi zemlje i nebeskih tijela. Sve to čini cjelinu boho enterijera, koji zrači toplinom i udobnošću. S obzirom na to da ovaj stil ne odlikuju neka stroga pravila, nema ograničenja, sve je dopušteno, nije ga lako postići, jer na kraju, sve treba da izgleda kao da je kreirano i osmišljeno bez truda, potpuno spontano, a to je zapravo najteže od svega.

Enterijer u boho stilu treba da bude usmjeren na to da u njemu bude prijatno provoditi vrijeme. Tapacirani namještaj pruža posebnu udobnost, stolice su udobne i duboke, sofe su široke, stolovi su bez ukrasa, jednostavnih oblika.

Što se tiče oblaganja zidova i plafona, treba napomenuti da ni tu nema posebnih preporuka. Ako volite tapete – zalijepite ih, ako želite da obojite površine – nemojte se suzdržavati. Uradite kako vam mašta i želje nalažu, koristite imitaciju cigle, ukrasne lajsne na zidovima, pločice ili drveni pod (parket), ili čak odaaberite raznobojne ukrase za i prozore.

Boho stil je odličan izbor, posebno za one koji sakupljaju predmete ili ih sami dizajniraju. A ako ste ranije sumnjali kako će se te stvari uklopiti u neterijer, onda je boho upravo prilika da ukrasite sobu ručno izrađenim predmetima. Za sve ima mjesta: slamnati šeširi donešeni s putovanja, figurice od keramike ili drveta, posuđe, umjetničke slike, neobične lampe i drugi zanimljivi predmeti.

Koristite različite teksture i materijale za zavjese, jastuke, navlake i presvlake. Kombinujte krzno i ​​pamuk, velur i svilu. Neka vas ništa neće omete da enterijer ukrasite šarenim tepisima i raznobojnim jastucima, jer to je sve dio boho stila. Ono bez čega boho stil ne može, jesu police sa knjigama. Knjige na policama ni u kom slučaju ne treba da budu uredno složene po bojama ili veličini, već nemarno polegnute, gotovo nabacane jedna na drugu, jer ne zaboravite, sve što je nesvakidašnje i nekonvencionalno je zapravo ono što je dobro i vrijedno. Mirisni štapici u staklenim vazama ili keramičkim posudama doprinijeće boemskoj atmosferi vašeg doma, dok će mu zelenilo, koje je više nego dobrodošlo u svakom prostoru, dati umirujući efekat.

Ako želite da u životnom prostoru iskažete svoj nekonvencionalni duh i umjetničku stranu, započnite uređenje doma baš u boho stilu. Neka se vaš lični, boemski duh preslika na enterijer i dom u kojem živite.

 

Kare brend je sinonim za ideje za opremanje životnog prostora koje su jedinstvene, nekonvencionalne i autentične. Još od 1981. godine ova kompanija iznenađuje svoje obožavaoce širom svjeta sa neuporedivom i neiscrpnom raznolikošću novog namještaja, rasvjete i kućne dekoracije koji pokazuju ogromnu strast za dizajnom.

DOBRO DOŠLI U KARE CRNA GORA

Budite originalni i opremite vaš prostor zanimljivim namještajem, dekrativom i rasvjetom.
Dobro došli u svijet mašte i inspiracije za vaš dom.
KARE Shop Podgorica je otvoren
Bulevar 21.Maja, Donja Gorica
Mobile: +382 67 617 624
sales@karemontenegro.me